Rakkautta keittiössä

Hei kaikki! On ilo palata blogin pariin kertomaan millaista asuminen täällä meillä on rakennuksen valmistumisen jälkeen ollut. Aloitetaan keittiöstä, yhdestä kotimme parhaista puolista. Keittiövalmistajamme, Unique Homen kanssa oli puhetta, että voisimme kuvata yksilöllistä keittiöratkaisuamme. Rabbit Visualsin punasukkainen, oululaisturkulainen Jere kävi näyttämässä miten upeita kuvia otetaan ja nyt tekin saatte nähdä miltä keittiökuvat näyttää. Hienoja ovat, kiitos hyvästä palvelusta!

Kirjoitinkin jo muutamalla sanalla esittelyä keittiöstämme Unique Homen omille nettisivuille ja Instagramiin, mutta täällä omalla sivulla on mahdollista kertoa ja näyttää vielä vähän enemmän. Suunnitelmavaiheesta onkin oma kuvauksensa, ja se löytyy täältä.

Keittiömme asettuu siis talon itä/etelänurkkaan ja on aina valoisa. Eteläikkunasta näkyy tontin päätyyn, jonne pääsee rakentamaan laatikkopuutarhaa heti kun puupinoille valmistuu paikka niiden säilyttämiseen. Rakentaminen ja samanaikainen asuminen pienellä tontilla on välillä tetristä! Nyt jos rakentaisimme, tulisi tuosta ikkunasta ovi, jolloin yrtit saa haettua keitoksiin vielä nopeammin. No, voi sen vieläkin vaihtaa.

Keittiön valaistuksena on kääntyvät pyöreät ledit katossa. Viistossa katossa on neljä spottia. Valon sävy on pehmeä. Seinävalaisimet ja saarekkeen valaisimet tilasin netistä. Kunhan muistan mistä, kerron heti! Valaistus on ollut toimiva ja esteettisesti miellyttävä. Vitriinin voisi vielä valaista niin, että ilme säilyisi klassisena. Tyylivalintana ei meille tullut epäsuoria lednauhoja tai muuta nykyaikaista. Siitä täytyi olla tiukkana!

Puolison toiveesta seinälle tuli vitriini ja sanottava on, että se kyllä täydentää hyvin kokonaisuutta ja antaa kätevästi mahdollisuuden lasien, kakkuvatien , kannujen, kulhojen ja maljakoiden säilyttämiseen. Tärkeää oli, että kaappeja on epäsymmetrinen määrä ja että ne sijoittuvat juuri tuohon. Unique Homen myyjän, Anun kanssa mietimme ilmeenkin kannalta toimivinta ratkaisua ovien määrän ja leveyksien suhteen. Vitriinin vetimiksi kirpparilöydöt, messinkiset nuppivetimet olivat jo valitut. Alakaapeissa on leveät vetimet. Myös näin ilme kevenee ylöspäin mennessä ja painopisteet toimivat oikein. Lasihyllyt lisäävät keveyttä ja valaistusoptio aina on.

Säilytyksellä mennään rennolla otteella ja rinnakkaisilla sävyillä astioissa, jotka ovat muuta kuin lasisia. Mitään silmillehyppivää ei meiltä löydy. Murrettuja ja hillittyjä, niistä syntyy sopiva statement. Eikä designesine valita siitä, että puolen euron kirppislöytö istuu vieressä. Kerroksellisuus ja tarinat on tärkeitä kaikissa käyttöesineissä. Varsinaista koristeiden virkaa mikään ei vitriinissä toimita.

Pehmeän seinän ja kaappien sävyn kanssa riitelee sopivasti viileänvalkoinen Nerosteinin kolmen sentin kvartsitaso. Ylösnostoa välitilan laattojen sijaan on 25 cm. Maljakko on Ernstin keramiikkaa.

Kivitason kanssa lähdettiin myös ajattoman eleettömästä vaihtoehdosta. Suonikkuutta mietittiin hetken, mutta sitten valittiin rauhallinen Nerosteinin Polar White. Paksumpi kolmen sentin levy klassisella viisteellä oli sopiva match. Allas on Blancolta. Hana on Granan Rosa, joka naksuu mukavasti käännettäessä. Löysin hanat näytekappaleiden poistoina sekä messinkisinä että kromisina, isona ja pienenä isoin alennuksin. Lompakko oli hyvä konsultti ja kaupat syntyivät. Vaalea sävy antaa hyvän taustan kaikelle, mitä tason päällä on. Näin itse astiat, kukat, ruoka tai maljakko korostuvat.

Kromiset vastinparit löytyvät kodinhoitohuoneesta (josta löytyy samat kaapit, valkoiset ylhäältä ja takoraudansävyiset laatikot alhaalta) ja kylpyhuoneesta. Messinkinen pieni hana on pikkuvessan vesipisteenä. Muistan tuskailleeni sitä, että kestänkö hanojen eri sävyt eri huoneissa, mutta nyt mietin, että pieniäpä ovat murheeni olleet!

Ovimallin valinta siirtyi nopeasti sileästä ovesta shaker-vaihtoehtoon. Runsaampi tyyli kuitenkin oli puhuttelevin ja tällä Fondo-ovella edettiin. Peilin viisteet ovat sopivan terävät, jolloin ysärifiilis jää puuttumaan. Ovimalli on yhtäaikaa moderni ja klassinen, tyylikäs ja vähäeleinen. Voiko ovi olla yhtäaikaa runsas ja vähäeleinen, hmm? Romanttinen countrykitchen ei myöskään ollut haussa, joten tämä oli valintamme silloin ja olisi nytkin. Kilpailijoilla vastaavia ei oikein löytynyt, käykää vaikka katsomassa. Yksi oli, mutta sitten taas konsultoimme lompakkoa ja tässä ollaan. Ovet ovat toimineet, puhdistuvat pyyhkimällä ja ilme miellyttää. Tiskit eivät päädy laatikoihin itsestään, mutta ollaan ymmärretty, ettei keittiövalmistaja vastaa siitä!

Eniten apua tarvittiin ja saatiin ovien lukumäärän ja leveyksien rytmityksessä. Siihen ei oma talentti riittänyt, tunnistin kyllä sujuvasti sen oikean ratkaisun. Oli tärkeää pyöritellä eri ratkaisuvaihtoehtoja, joissa Anu- myyjä oli suureksi avuksi. Saarekkeen mitat olivat muistaakseni 2100×1200. More is more!

Saarekkeen sävytyksessä mentiin Tikkurilan Takorauta- sävyllä. Valon määrän mukaan sävy vaihtelee pehmeänmustasta murretuksi savuiseksi siniseksi. Varma musta-valkoinen olisi ollut myös napakka valinta, mutta mielestämme sävy on sopivan uniikki ja korostaa ajattomuutta. Viileän kvartsikannen kanssa sävyt toimivat hyvin. Musta kodinkoneista, ikkunoista ja pantryn ovesta antaa sopivasti terää. Kerroksia sävyissäkin.

Keittiö on palvellut oikein hyvin. Kuivaruokasäilytys, pienkodinkoneet, koiranruoka (meille on tullut koira!) Leonan syöttötuoli ja muu sellainen löytyy ruokakomerosta, pantrystä. Enpä enää rakentaisi kotia ilman sitä. Tila palvelee loistavasti jättäen keittiön ilmeen kevyeksi kun kaappeja ei tarvita niin paljoa. Hietakarin Bläk- ovi asennettiin muutama kuukausi sitten. Pidämme siitä kovasti! Pantry on myös puhelinkoppi silloin kun molemmilla on Teams-kokoukset yhtäaikaa. Äänieristys toimii.

Ruokakomero kuvassa vasemmalla oli keittiösuunnittelumme avaimia. Valinta on osoittautunut loistavaksi.

Jääkaappi-pakastimessa meillä on jääpalakone säiliöllä. Pointin jääkaapin vieressä on uuni-mikrotorni. Keittiön rakentuminen ruokakomeroajatuksen ehdoilla rokotti varmasti Martttojen tehokolmion (jääkaappi, vesipiste, liesi) järjestystä, mutta vielä on kuntoa sen verran, että jaksaa pellin uunista saarekkeelle nostaa. Emme ole huomanneet käytössä mitään haittaa. Jääkaappi työntyy ulos aukosta viitisentoista senttiä, että ovet mahtuvat aukeamaan. Sen verran tilan napakkuudessa on kompromissia, ettei jääkaappi voi olla auki samaan aikaan kun uunista pitää ottaa ruokaa ulos.

Kysyinpä tätä tekstiä varten myös mieheltä, että mitä hän haluaisi keittiöstämme sanoa. Kertoi sen olevan viihtyisä ja käytännöllinen, visuaalisesti nautittava. Tärkeintä on kuitenkin kuulema se, että vaimo tulee siitä tyytyväiseksi. Viisas on mies ❤

Kiitos vielä Unique Home kerrassaan ihanasta keittiöstä!

R

P.S (Vielä vinkkinä keittiömyyjille: eräällä myyjällä oli taktiikkana liittoutua miestäni vastaan juurikin ajatuksella, että nainen päättää keittiön. Hän rupesi avoimesti naureskelemaan sille, että mieheni ei halunnut piilolaatikoita mihinkään. Ne eivät olleet erityisen tarpeellisia minullekaan, mutta myyjä ilmeisesti luuli niin. Lopputulos oli luotaantyöntävä ja annoimme kokemuksesta palautetta eteenpäin. Oli kuulema huippumyyjä. Kävi asiakkaita kyllä sääliksi)

Onneksi pidimme kiinni siitä ymmärryksestä että keittiönvalintaprosessi on iso osa itse käyttökokemusta. Siksi emme voineet ajatella hankkivamme keittiötä, jota ei olisi ollut mukava myös suunnitella ja ostaa. Aina kannattaa äänestää jaloilla ja lompakolla!

2 kommenttia artikkeliin ”Rakkautta keittiössä

    1. No hieno tuli! Tahdon ajatella, että olisi itsellekin tuo lasiovi tullut mieleen, mutta onneksi vinkkauksesi varmisti asian. Iloitsemme kovasti siitä!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s